A Jövő Gyógyszerkémiai Laboratóriuma Platform Projekt: Gyógyszerkutatás egy összekapcsolt világban

A gyógyszerkémiai laboratóriumi gyakorlat elsődleges célja változatlan: gyógyszer felfedezés kutatás és kísérletezés útján. Noha a módszereket, illetve a tudósok munkájának és együttműködésének módját külső és belső tényezők is befolyásolják, ezek mind azt üzenik: meg kell változtatnunk, naprakésszé és hatékonyabbá kell tennünk a vegyészeti módszereket annak érdekében, hogy több gyógyszerjelöltet tudjunk felfedezni!

A farmakonok felfedezése és kifejlesztése során a következő – a folyamatot jelentősen lelassító – problémákba ütköznek a kémikusok:

  • Túl sok a félreértésre okot adó kapcsolódási pont a felfedezési, fejlesztési és folyamatmérnöki csoportok között a gyógyszerkémiai célok átadása és a méretnövelések közötti optimalizáció tekintetében.
  • A kémiai analitikai adatok feldolgozását és elemzését gyakran manuálisan végzik, ami azt eredményezi, hogy fontos eredmények észrevétlenek maradhatnak.
  • Vonatkozik ez a belső és külső eredményekre (pl. megbízott kutatócégen keresztül (CRO)) és arra is, ahogyan alkalmazzuk és feldolgozzuk ezeket az adatokat, hogy felismerjük a jövő kémiájához vagy a biológiai célokhoz kapcsolódó mintázatokat.
  • Az adatok vizualizációja és megjelenítése, valamint a labortechnológia irányítása nem fejlődött azzal megegyező irányban vagy olyan gyorsan, mint ahogy otthon használjuk vagy kezeljük a technológiát.
  • Nem minden kémiai folyamat elérhető egy laborban, ami azt jelenti, hogy a kémiai folyamatot más osztályra kell küldeni vagy kiszervezni, más folyamatok pedig nehezen méretváltoztathatóak. Ez néhány munkamenet elkerüléséhez vezethet, ami leszűkíti a célvegyületek számát.

A Jövő Gógyszerkémiai Laborja Platform ezen problémák megoldását célozza meg azáltal, hogy egy platformon belül, egy folyamattá kapcsolja össze az áramlásos kémiai szintézis, a kémiai analízis és a vegyülettisztítás szakágait.

A teljes folyamat automatizálva lesz, így a vegyészeknek csak az elkészítendő célmolekulát kell kiválasztani, és a Platform mesterséges intelligenciája (AI) átveszi az optimalizációt és a szintézist.

A platform várhatóan jelentősen fel fogja gyorsítani a potenciális gyógyszerjelöltek szintézisét és léptéknövelését.

Ez rövidebb időn belül megnövekedett számú jelöltet fog eredményezni, ami a gyógyszeripari cégek bevételét is növeli, illetve a nagyközönségnek is nagyobb választékot biztosít a gyógyszeres kezelések terén.

A megnövekedett kémiai tér, amit a platform nyújt, azt jelenti, hogy olyan új gyógyszerjelöltek lesznek elérhetőek ezzel a technológiával, amelyek a sztenderd, hagyományos technológiával nem.

Ez lehetőségeket nyit meg új terápiák, vagy akár új kémiai tudománykifejlesztésére.

Szerződéses alapadatok

Projekt címe: A jövő laboratóriuma

Szerződés száma: 2018-1.1.2-KFI-2018-00127

Támogatás összege: 245 516 128 Ft

A projekt megvalósításának kezdete: 2019. 01. 01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021. 12. 31.