ThalesNano Zrt. űrkutatási projektjének (2019-2.1.10-TéT-IL-2019-00002) sajtónyilvános bemutatása

A ThalesNano Zrt. 2019. decemberében az NKFI Alapból támogatást nyert projektjének (Moduláris áramlásos kémiai reaktor és miniatürizált autonóm laboratórium fejlesztése mikrogravitációs és űrkutatási alkalmazásokra) sajtónyilvános bemutatására a Gábor Dénes-Díjasok Klubja űrkutatási rendezvényének keretében került sor 2020. január 16-án, a MOM Kulturális Központban. A projektbemutatón közel 70 érdeklődő vett részt.

Az eseményt követően, a helyszínen került sor ThalesNano és nemzetközi projekt partnere, az izraeli SpacePharma R&D projektindító egyeztetésére is.

Moduláris áramlásos kémiai reaktor és miniatürizált autonóm laboratórium fejlesztése mikrogravitációs és űrkutatási alkalmazásokra

Az elmúlt évtizedben számtalan, az űrben végzett kutatás igazolta a mikrogravitációs környezet hatásait, a különböző molekulákban, kristályszerkezetekben és organizmusokban okozta változásokat. Ezzel párhuzamosan a kutatók felismerték, hogy az űrkutatáshoz kapcsolódó felfedezések és innovációk jelentős hányada mögött kémiakutató és/vagy vegyipari cégek és az általuk fejlesztett anyagok, ill. technológiák állnak.

Az áramlásos kémiai reaktorok mikrogravitációs környezetben való alkalmazása egy új, még fel nem tárt terület, ami részben az ezen reaktorokkal kapcsolatos tervezési, összeállítási és integrálási feladatok összetettségének köszönhető. A nemzetközi űripar gyakorlatilag az elmúlt egy-két évben ismerte fel, hogy az áramlásos kémiai technológiák nagy szerepet fognak játszani a közelebbi és távolabbi jövő űriparában.

A nemzetközi projekt keretében egy mikrogravitációs környezetben is működtethető, több típusú kémiai reakció elvégzésére alkalmas áramlásos reaktorcsaládot kívánunk kifejleszteni. Az izraeli partnerünk ún. Modern Times Lab (MOTI) fejlesztése annak innovatív eszközeivel és az integrált kémiai reaktorral együtt egy ígéretes, a piacon teljesen egyedi megoldást (terméket és/vagy szolgáltatást) fog eredményezni mind űrkutatási célokra, mind olyan mikrogravitációs kísérletek elvégzésére, melyek bolygónkon a fenntartható fejlődést elősegítő technológiák létrehozását szolgálják.

A projekt célja, hogy számos kutatási területen új utakat nyissanak, melyek mind a Földön, mind az űrben hozzájárulnak a fenntartható (jó)léthez, s mely utak elvezetnek, ill. hozzájárulnak a jövő mikrogravitációs űrlaborjának létrejöttéhez. A fejlesztendő reaktor és mikrolaboratórium célpiacai és alkalmazási területei többek között a gyógyszeripar, biológia, szintetikus kémia, mikrofluidika, áramlásos kémiai reaktorok, ún. lab-on-a-chip piacok, miniatürizált mikroszkópia és analitika, és általánosságban az űrkutatás és anyagok űrben történő gyártásának elősegítése. A MOTI rendszert az innovatív áramlásos kémiai reaktorral a projektet követően, az Európai Űrügynökség Space Rider egységén tervezzük mikrogravitációs környezetben tesztelni.

Projekt alapadatok

Projekt címe: Moduláris áramlásos kémiai reaktor és miniatürizált autonóm laboratórium fejlesztése mikrogravitációs és űrkutatási alkalmazásokra

Projekt azonosítószáma: 2019-2.1.10-TéT-IL-2019-00002

Projekt összköltsége: 153 691 658 HUF

Támogatás mértéke: 62,3 %

Projekt megvalósításának kezdete: 2020. 01. 01.

Projekt fizikai befejezésének határideje: 2021. 12. 31.

Nemzetközi projekt partner: SpacePharma R&D