Nagy áteresztőképességű flexibilisen használható moduláris petrolkémiai kutató és fejlesztőberendezés (PHTS) megalkotása

A megújuló energiaipar folyamatos előtérbe kerülése mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a fosszilis energiahordozók minél hatékonyabb kitermelése, illetve ezzel összefüggően azok környezetbarát feldolgozása.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2.1.1-15-2016-00062 pályázat finanszírozásával a ThalesNano Zrt. egy olyan moduláris tesztelő eszköz kifejlesztését kezdte meg, amely mind a kitermelés, mind a feldolgozás során a világ vezető kutatóintézeteinek segítségére lehet.

A ThalesNano Zrt. 2004-ben lépett az áramlásos kémiai berendezések piacára, a jelenleg is forgalmazott H-Cube® termékcsalád – számos hazai és nemzetközi díjban részesült – első tagjával. Az elmúlt több mint 10 esztendőben számos terméket bocsátott ki a vállalat, amelyek immár 42 országban kerültek be a mindennapi laboratóriumi praktikum tárházába.  A termékcsalád jellemzően a világ legjelentősebb gyógyszeripari, agrokémiai, illatszeripari és élelmiszeripari vállalatainak tevékenységét támogatja a korai kutatásban és az első méretnövelés fázisaiban.

Ezen háttérre támaszkodva a ThalesNano Zrt. saját tőkéből kezdte meg fejlesztéseit a kőolajipari kutatásokban élen járó amerikai Case Western Reserve University professzorával, Prof. Rigoberto Advincula-val szoros kooperációban. A közös munka eredményeképpen létrejött prototípus már sikeresen alkalmazásra került a világ egyik legnagyobb olajipari vállalatánál, megalapozva ezzel a pályázat keretében történő fejlesztés sikerességét.

A projekt során kiemelt szerepet kap a robotika alkalmazása, valamint az eredmények gyors kiértékelése után a kísérleti paraméterek optimálás célú módosítása. A magas fokú automatizálásnak köszönhetően a termék segíti a petrolkémia, vagy a paraméter térben hozzá közel elhelyezkedő más felhasználási területek (pirolízis, biomassza alkalmazások) kutatás-fejlesztési folyamatait.

A pályázat keretében megvalósuló fejlesztéshez a ThalesNano Zrt. 163 703 553 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelyet önerejével kiegészítve, valamint kapcsolati tőkéjének kiaknázásával jelentősen hozzájárul az olajipari területen megvalósuló kutatások hatékonyságnöveléséhez.

Szerződéses alapadatok

Projekt címe: Nagy áteresztőképességű flexibilisen használható moduláris petrolkémiai kutató és fejlesztőberendezés (PHTS) megalkotás

Szerződés száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00062

Támogatás összege: 163 703 553 Ft

Összköltség: 299 541 112 Ft

A projekt megvalósításának kezdete: 2017. 10. 01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2019. 09. 30.